İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleştirilen Türkiye-Belçika Dışişleri, Adalet ve İçişleri Bakanları Üçlü Toplantısı'na katıldı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Adalet Bakanı Akın Gürlek'in de yer aldığı toplantıda, Göç İdaresi Başkanı Muhammet Selami Yazıcı da hazır bulundu. Görüşmelerde düzensiz göçle mücadele, göçmen kaçakçılığına karşı atılacak adımlar ve uluslararası iş birliği mekanizmaları masaya yatırıldı.
"3,6 Milyon Yabancıya Ev Sahipliği Yapıyoruz"
Toplantıda Türkiye'nin göç yönetimi konusundaki duruşunu aktaran Bakan Çiftçi, ülkenin coğrafi konumu nedeniyle göç hareketlerinden en yoğun etkilenen ülkeler arasında yer aldığını belirtti. Çiftçi, Türkiye'nin yaklaşık 2,2 milyonu Suriyeli olmak üzere toplam 3,6 milyon yabancıya ev sahipliği yaptığını ifade ederek, insani sorumlulukların yerine getirilmesi ile sınır güvenliğinin güçlendirilmesi süreçlerinin eş zamanlı yürütüldüğünü vurguladı.
"Hedef ve Transit Ülke Olmaktan Çıktık"
Düzensiz göçü kaynağında önleme stratejisine değinen Bakan Çiftçi, göçmen kaçakçılığı şebekelerinin etkisiz hale getirilmesi için kapsamlı çalışmaların sürdüğünü belirtti. Çiftçi, "Hem karada hem de denizde aldığımız tedbirlerle düzensiz göç akımını çok büyük oranda engelledik. Gösterdiğimiz kararlılıkla artık düzensiz göçün hedef ve transit ülkesi olmaktan çıkmayı başardık. Türkiye'ye rahat girilip çıkılamayacağı algısı yerleşti" değerlendirmesinde bulundu.
Avrupa Birliği'ne İş Birliği Çağrısı
Uluslararası iş birliğinin düzensiz göçle mücadeledeki başarının anahtarı olduğunu belirten Çiftçi, Avrupa Birliği ülkeleriyle adil yük paylaşımı temelinde ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini savundu. Bakan Çiftçi, gönüllü geri dönüşlerin desteklenmesi ve yeniden yerleştirme kotalarının artırılmasının, çözüm sürecinde atılması gereken öncelikli adımlar olduğunu sözlerine ekledi.