Yaylanın Sessiz Emeğiyle Gelen Tat: Geven Balı

Elazığ'ın yüksek yaylalarında yetişen geven bitkisinin kokusunu, temiz havasını ve doğadaki sadeliğini özüyle taşıyan Coğrafi İşaretli Geven Balı; arıcıların emeği, arıların doğayla kurduğu düzen ve bölgenin kendine özgü iklimi sayesinde benzersiz bir tat kazanıyor. Bu özel balın üretildiği sahalarda yürütülen çalışmalar, bölgenin doğallığını ve arıcılığın titiz sürecini en net haliyle ortaya koyuyor.
İl Müdürü, Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve Arıcılık Birimi personeli ile birlikte Çağlar Köyü'nde arıcıları ziyaret ederek kolonilerde yürütülen sonbahar ve kış hazırlıklarını yerinde inceledi.
Her kovanda; ana arının performans kontrolünden zayıf kolonilerin birleştirilmesine, düzenli besleme uygulamalarından varroa mücadelesine kadar sezonun en kritik aşamalarının dikkatle yürütüldüğü gözlemlendi.
Sonbahar dönemi ilerlerken kolonilerin güçlü bir kışa hazırlanması için:
- Ana arıların durumu değerlendiriliyor
- Besin stoğu kontrol ediliyor
- Hastalık ve parazitlere karşı doğru zamanda ilaçlama yapılıyor
- Zayıf koloniler birleştiriliyor
- Kovanlar soğuk, nem ve su baskınlarına karşı düzenleniyor
- Boş petekler depolanarak mum güvesine karşı gerekli önlemler alınıyor
Kışlatmanın sağlam biçimde planlanması, gelecek sezonun verimini ve Geven Balı'nın kendine has kalitesini doğrudan etkileyen en önemli basamaklardan biri. Bugün sahada yapılan her özenli dokunuş, baharda daha canlı kolonilere ve daha nitelikli bir üretime dönüşecek.
Doğanın ritmiyle uyum, arıcıların emeği ve Elazığ'ın değerlerini yaşatma bilinciyle üretim devam ediyor.
Elazığ Tarım ve Orman Haberleri
- 23-01-202623:34 Akçakiraz'da Küçükbaş Hayvancılıkta Modern Dönüşüm Gerçekleşti
- 21-01-202611:50 Gıda Kontrol Görevlilerine Yönelik Eğitim Programı Düzenlendi
- 19-01-202615:05 B-Reçete Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi
- 08-01-202617:44 2025 Yılı Değerlendirme Toplantısı Gerçekleştirildi
- 05-01-202622:53 2025 Yılı Kırmızı Et Destekleme Başvuruları Başladı
- 02-01-202620:44 Beyhan-1 Baraj Gölü'nde Alabalık Yetiştiriciliği İçin Müracaatlar Alınacak
- 02-01-202613:19 TARSİM 2026'da Teminat Altına Alınacak Ürün ve Riskleri Belirledi
- 30-12-202518:32 Yılbaşı Öncesi Tüketimi Artan Gıdalara Denetim Yapıldı
- 29-12-202520:19 Kamu Odaklı ve İş Dünyasını Destekleyen Hibe Programı Toplantısı
- 29-12-202520:19 Aziz Milletin Başsağlığı Dilekleri

