Erişilebilirlik Sorunları ve Çözümleri Ankara'da Tartışıldı

Ankara Kent Konseyi (AKK), Dünya Engelliler Günü kapsamında “Yerelde Erişilebilirlik Sorunları ve Çözümleri” başlıklı panele ev sahipliği yaptı.
Panele Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı katılarak erişilebilir kent hedeflerine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Başkan, “‘Şunları yaptım’ diye övünmek yerine yapamadıklarımızın tespit edilip, bize bildirilmesiyle, o eksikliklerimizi gidermek için ne yapabiliriz onları konuşmayı tercih ediyorum” dedi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Ankara Kent Konseyi (AKK) Engelli Meclisi ve MKE Ankaragücü, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü “Yerelde Erişilebilirlik Sorunları ve Çözümleri” başlıklı panelle taçlandırdı.
Ankara Kent Konseyi’nde düzenlenen panele, CHP Ankara Milletvekili Aylin Yaman, ABB Başkanı, MKE Ankaragücü Başkanı ve futbolcular, AKK Başkanı, AKK Engelli Meclisi Başkanı, AKK Engelli Meclisi Dönem Sözcüsü ile engelli bireyler ve aileleri katıldı.
Panelde konuşan başkan, geçtiğimiz hafta yaşanan bir olayı aktararak apartman yönetimlerinin engelli rampasına dahi izin vermediğini belirtti. Başkan, “Bir engellimiz rampa istiyor, apartman muvafakat vermiyor. Sizin çocuğunuz da engelli olabilirdi. Niye muvafakat vermiyorsunuz?” diyerek konuya dikkat çekti.
TOPLU ULAŞIMDA YENİ ADIMLAR: SESLİ ANONS VE UZAKTAN ASANSÖR TAKİBİ
EGO Genel Müdürü’nün sesli anons sistemi ihalesine çıkıldığını söyleyen başkan, yürüyen merdiven ve asansörlerdeki sabotajlara da değindi:
“Televizyonlarda görüntülerini görüyorsunuz. Merdivenleri kullanırken butona basarak çalışmamasını sağlayıp kendince bir iş yaptığını zannediyorlar ama işte kendisinden sonra gelecek olan bir yaşlının ya da engellinin nasıl çıkacağını maalesef düşünmüyorlar. Asansörleri bir yazılımla uzaktan takip etmeyi programlıyoruz, inşallah o konuda şikâyetleri de ortadan kaldıracağız.”
Başkan, kendi dönemindeki hizmetleri saymayı tercih etmediğini belirterek konuşmasını “Ben yönetici olarak ‘şunları yaptım’ diye övünmek yerine yapamadıklarımızın tespit edilip, konuşulup bize bildirilmesiyle o eksikliklerimizi gidermek için ne yapabiliriz onları konuşmayı tercih ediyorum” sözleriyle tamamladı.
YAMAN: “3 ARALIK BİR KUTLAMA GÜNÜ ASLA DEĞİL”
TBMM Engelli Bireylerin Sorunlarını Araştırma Komisyonu Üyesi, CHP Ankara Milletvekili Aylin Yaman, “3 Aralık bir kutlama günü asla değil. ‘Sevgi bütün engelleri yener’ gibi klişe laflardan artık kurtulmamız gerekiyor. Bizim amacımız engellilerin gerçek sorunlarını saptayıp ve veriyi doğru yönetip, nerede ağırlık varsa ekonomik özgürlüklerini sağlayıp, istihdama katıp onları yaşamın içine yerleştirme sorumluluğumuz var.” dedi.
NEKİŞ: “ENGELLİ VE YAŞLI HİZMETLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI KURULDU”
AKK Engelli Meclisi Dönem Sözcüsü Ümit Zafer Nekiş, Büyükşehir Belediyesi’nin AKK Engelli Meclisi’nin sunduğu tavsiye kararlarını ilgiyle takip ettiğinin altını çizerek, “Sayın başkan, Engelli Hizmetleri Daire Başkanlığı'nın kurulması önerimizi dikkate alarak bizler için Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanlığı'nı kurdu” diye konuştu.
AKK Engelli Meclisi Başkanı Yıldıray Çınar, “Bugün kutlanılacak bir gün değil, farkındalık yaratılacak bir gün” diyerek konuşmasında erişilebilirliğe dikkat çekti ve Büyükşehir Belediyesi’nin engelsiz ve erişilebilir bir Başkent çalışmalarına değindi.
ERSOY: “HERKES İÇİN ERİŞİLEBİLİR BİR ANKARA DİLİYORUM”
AKK Yürütme Kurulu Üyesi Edibe Sinem Ersoy da engelsiz bir Ankara hedeflediklerini ifade ederek, “Erişilebilirlik, küçücük bir azınlığın talebi değil, bu kentin tam merkezinde duran bir demokrasi meselesidir.” dedi.
MKE Ankaragücü Başkanı ise, “Başarı sadece sahada kazanan kupa ile ölçülmez. Gerçek başarı, yaşadığımız kentteki dezavantajlı bireylere dokunabilmek, onların hayatına değer katabilmektir.” dedi.
ENGELLİ ÇOCUKLAR ANKARAGÜCÜ ANTRENMANINI İZLEDİ
Panel sonrası MKE Ankaragücü, A Takım antrenmanını engelli çocuklara açık gerçekleştirdi. Çocuklar ve aileleri profesyonel sporcularla bir araya gelme, antrenmanı yakından izleme ve saha atmosferini deneyimleme şansı yakaladı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Haberleri
- 26-06-202620:05 Abb'den Kırsal Mahallelere Yangın Söndürme Tankeri
- 26-06-202612:41 Abb Ve İlçe Belediyeleri Vektörle Mücadele İçin Toplandı
- 23-06-202617:35 Başkent'te Yaz Coşkusu
- 23-06-202617:35 Çayyolu Yaz Sahnesi'nde Babalar Günü'ne Özel Yeni Türkü Konseri Yeni Türkü Başkentlilere Unutulmaz Bir Yaz Akşamı Yaşattı
- 23-06-202602:44 Abb'den Genç Müzisyenlere Destek
- 22-06-202611:55 Vnl'den Başkent Ankara'ya Kalıcı Miras Filenin Sultanları 'vnl Legacy Court' Projesi İle Ölümsüzleştirildi
- 22-06-202604:31 Abb, İlaçlama Seferberliğine Hız Kesmeden Devam Ediyor
- 21-06-202621:06 'genç Sahne Genç Ses' Yarışmasında Final Heyecanı
- 06-01-202616:19 ABB ve TÜRÇEV Arasında Çevre Bilinci İçin Protokol İmzalandı
- 05-01-202618:05 Ankara İtfaiyesi 2025 Yılı Raporu: 32 Bin 675 Olay Müdahalesi

