Anka Çocuk Destek Programı’ndan 18 bin 860 çocuk yararlandı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, çocukların travmalarını azaltma ve toplumsal uyumlarını güçlendirmek amacıyla yürütülen Anka Çocuk Destek Programı’ndan 2014 yılından bugüne kadar yaklaşık 18 bin 860 çocuğun yararlandığını bildirdi.
Bakan Göktaş, yaptığı yazılı açıklamada, 2014 yılından itibaren sürdürülen Anka Çocuk Destek Programı’nın ülke genelindeki 59 İhtisaslaşmış Çocuk Evleri Siteleri'ndeki çocuklar için uygulandığını belirtti.
Programla çocukların geçmişte yaşadıkları olumsuz deneyimlerden kaynaklanan örselenme veya davranış bozukluklarının azaltıldığını kaydeden Göktaş, böylece çocukların aileleri ve sosyal çevreleriyle uyum sağlamalarının kolaylaştırıldığını aktardı.
Çocukların bireysel farklılıkları ve ihtiyaçları dikkate alınarak kişilik gelişimlerinin desteklenmesi, travmalarının ortadan kaldırılması ve olumlu tutum ile davranış geliştirmelerine yönelik çalışmalar yürütüldüğünü belirten Göktaş, “Bu kapsamda çocukların travmalarını azaltma ve toplumsal uyumlarını güçlendirmek amacıyla yürüttüğümüz Anka Çocuk Destek Programı’ndan bugüne kadar yaklaşık 18 bin 860 çocuk yararlandı.” ifadelerini kullandı.
Çocukların ihtiyaçlarının belirlenmesi amacıyla Bireysel İhtiyaç ve Risk Değerlendirme Formu’nun (BİRDEF) uygulandığını kaydeden Göktaş, programda bireysel danışmanlık, grup çalışmaları ve aileyle iş birliği süreçlerinin yer aldığını vurguladı.
“Çocuğun ihtiyaçları ve risk alanları ortaya çıkarılıyor”
Bu aşamalarda çocuğun bireysel gelişiminin yanı sıra aile ilişkileri ve sosyal çevreyle uyumunun desteklenmesinin amaçlandığını belirten Göktaş, “Rehabilitasyon sürecine tabi tutulan her çocuğa konuyla ilgili özel eğitimden geçmiş bir danışman atanıyor. Danışman tarafından çocuğun eğitim geçmişi, sağlık durumu, aile ilişkileri, sosyal çevresi ile olası istismar, bağımlılık ya da suça sürüklenme öyküsü gibi kritik bilgiler değerlendiriliyor; çocuğun ihtiyaçları ve risk alanları ortaya çıkarılıyor.” açıklamasını yaptı.
Elde edilen veriler doğrultusunda bireysel danışmanlık, grup çalışmaları ve aile destek programının oluşturulduğunun altını çizen Göktaş, şunları kaydetti:
“Aile ile iletişimde bir engel yoksa aile de sürece dahil ediliyor. Böylece sürece yalnızca çocuğun değil, ailenin de aktif katılımı sağlanıyor. Diğer yandan çocuklara rehabilitasyon sürecinde sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler ile meslek edindirme kursları veriliyor. Çocukların özellikleri, ilgileri, yetenekleri ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak planlanan kurslarda, gelişim düzeylerine göre günlük yaşam becerileri kazandırmaya yönelik faaliyetler gerçekleştiriliyor. Değerlendirme sonucunda ortaya çıkan ihtiyaç ve risklere göre çocuğa ve ailesine gerekli destek sağlanıyor.
Anka Çocuk Destek Programı, son yıllarda yürütülen kapsamlı çalışmalarla güçlendirilerek yeniden yapılandırıldı. Programın etki analizi sonuçları doğrultusunda, başlangıçta yalnızca İhtisaslaştırılmış Çocuk Evleri Siteleri'nde uygulanan modelin kapsamı genişletilerek, programın tüm çocuk bakım kuruluşlarında uygulanmasına yönelik önemli dönüşüm gerçekleştirildi. Böylece koruma ve bakım altındaki çocuklara sunulan psikososyal destek hizmetleri, bilimsel temelli bir yaklaşımla standartlaştırılarak tek bir sistem altında bütüncül biçimde yürütülmeye başlandı.
Balıkesir Aile ve Sosyal Hizmetler Haberleri
- 17-08-202621:09 İl Müdürümüz Sayın Emine BÖÇKÜN Başkanlığında İl Eylem Planları ve Performans Değerlendirme Toplantısı Yapıldı
- 17-08-202621:09 İl Müdürümüz Sayın Emine BÖÇKÜN Başkanlığında Disiplin Değerlendirme Toplantısı Yapıldı
- 17-08-202613:44 Bakanımız Göktaş: “Ağustos ayına yönelik toplam 2 milyar 129 milyon lira tutarındaki SED ödemesini hesaplara yatırdık”
- 17-08-202613:44 Evde Bakım Yardımı ödemeleri hak sahiplerinin hesaplarına artışlı şekilde yatırılmaya başlandı
- 14-08-202618:40 İl Müdürü Emine Böçkün Edremit SHM'de Vaka Toplantısı Yaptı
- 14-08-202610:20 Personelimizin Mesleki Uygulamalarını Desteklemek Amacıyla Öfke Yönetimi Teknikleri Eğitimi Düzenlendi
- 14-08-202610:20 İl Müdürümüz Sayın Emine BÖÇKÜN Halk Bankası Balıkesir Bölge Koordinatörü Sayın Dursun Ali KILIÇLI’yı Ziyaret Etti
- 13-08-202612:06 İl Müdürümüz Sayın Emine BÖÇKÜN, MÜSİAD Balıkesir Temsilcisi Sayın Tuğrul DEMİRBAŞ’a ziyaret gerçekleştirdi.
- 11-08-202620:39 Evlenecek Gençlerin Desteklenmesi Projesinde Yarım Asırlık Evlilik Tecrübesi Gençlerimize Yol Gösterdi
- 11-08-202613:14 Edremit Cici Melekler Kreş Müdürü'nden İl Müdürüne Ziyaret

