Olası İstanbul depremi ve kentsel dönüşümün ele alındığı panele ilgi yoğun oldu. Salonun tamamen dolduğu panele Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları, birim müdürleri, siyasi partilerin temsilcileri, Kartallı muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Kartallı vatandaşlar katıldı.
Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen, ‘Kartal, Deprem ve Kentsel Dönüşüm Paneli’ saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Kültür Merkezinin girişinde Kartal Belediyesi Arama Kurtarma Ekibinin çalışmaları ve kullanılan malzemelerin yer aldığı bir stant hazırlandı. Arama Kurtarma Ekibi’nin bu güne kadar katıldığı afetlerde çekilen fotoğraflar da sergilendi.
Kartal Belediyesi Kentsel Dönüşümü Gündemine Alan İlk Belediyelerden Biridir
Panelin açılış konuşmasını Kartal Kent Konseyi Başkanı Av. Türkan Kurtulmaz Öztürk gerçekleştirdi. Konuşmasında kısa bir süre önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilerek yasalaşan yeni Kentsel Dönüşüm Yasası’na dikkat çekti. Yasanın bazı riskler barındırdığını belirten Öztürk, yasadaki bazı değişikliklerden örnek vererek uyarılarda bulundu. Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Bayram Ali Baştan da yaptığı konuşmada Kartal Belediyesi’nin ‘kentsel dönüşümü’ gündemine alan ilk belediyelerden biri olduğunu vurgulayarak konuyla ilgili bazı örnekler verdi. Panelin diğer bir konuşmasını ise TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Burak Çatlıoğlu gerçekleştirdi. Açılış konuşmalarının ardından deprem ile ilgili kısa bir film gösterimi yapıldı.
İstanbul’un Deprem Riski Ele Alındı
Film gösteriminin ardından moderatörlüğünü Zafer Demir’in gerçekleştirdiği ‘Kartal, Deprem ve Kentsel Dönüşüm Paneli’ başladı. Panelde ilk konuşmacı olan İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan ‘Dünya ve Ülkemizde Son Depremler’ adlı bir sunum gerçekleştirdi ve 6 Şubat depreminin 103 milyar dolardan fazla kayba neden olduğunu söyledi. Türkiye’de son 120 yılda yaşanan depremlerden hayatını kaybedenlerin sayısının 6 Şubat depreminde hayatını kaybedenlerle eşit olduğunu vurgulayan Eyidoğan’ın kentsel dönüşüm üzerine yoğunlaştırdığı sunumunun ardından diğer konuşmacılar sunumlarını gerçekleştirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem ve Zemin İnceleme Müdürü Kemal Duran ‘İstanbul’un Deprem Riski’ adlı sunumu ile İstanbul’un adeta fotoğrafını çekerken, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Fusun Sümer ‘İstanbul İçin Deprem Öncesi Yapılması Gerekenler’ adlı bir sunum gerçekleştirdi. Yine panelistlerden İnşaat Mühendisi, Kent Konseyi İmar Çalışma Grubu Başkanı İbrahim Doğan ‘Deprem ve Kamusal Alanlar’ başlıklı sunumunu anlattı. Panelde Kartal Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Bayram Ali Baştan, Kartal’da yaşanan süreçlerle ilgili bilgiler verdi. Yeni yasaya da değinen Baştan, dinleyicilerin birçok sorusunu da cevapladı.
Panel de ‘Deprem Öncesi ve Sonrası Alınacak Önlemler’ adlı bir sunum yapması planlanan Kartal Belediyesi Afet İşleri Müdürlüğü personeli Tarık Boyoğlu ise kentsel dönüşüm ile ilgili soruların fazlalığı ve zaman darlığı nedeniyle başka bir panel de sunum yapmak üzere sözü diğer uzmanlara bıraktı. Yaklaşık 3 saat süren panel boyunca hem yazılı hem de sözlü olarak iletilen birçok soru cevaplandırıldı.